10 עובדות לא חשובות על אוכל שבטוח יעניינו אתכם

היום החלטתי לפנק אתכם בכמה עובדות טריוויה מעניינות במיוחד על עולם האוכל. העובדות הללו בטוח יצליחו להפתיע חלק מכם ויעזרו לכם לשבור שתיקות מביכות עם חברים לעבודה בזמן ארוחת הצהריים או לכל הפחות יוסיפו לשיחה קצת תבלינים. אם יש לכם עובדות אוכל מעניינות נוספות מוזמנים לכתוב לי אותן בשרשור התגובות לכתבה. עכשיו בואו נתחיל!

מי המציא את המילה 'סופגנייה' ?

יש דברים שכולנו לוקחים כמובן מאליו, במיוחד אם הם מתוקים טעימים ומלאים בריבה כמו סופגנייה. חשבתם פעם מי המציא את המילה סופגניה ומה בעצם המקור של המילה הזאת? התשובה לשאלה הזאת היא ברור שלא חשבתם על זה, כי למה בכלל לחשוב על דברים לא חשובים כאלה. אבל תשמחו לגלות שבפוסט הזה החלטנו לפתור לכם את התעלומה הלא חשובה הזאת.

המילה 'סופגנייה' נולדה בשנת 1896 על ידי דוד ילין, שבחר להוסיף את הסיומת "יה" אל המילה סוּפְגָּן. סופגן היא מילה הנזכרת במשנה במסכת כלים ("משיסיק את [התנור?] כדי לאופות בישן סיפגנים") ובמסכת חלה ("והסיפגנין והדיבשנים והאיסקריטים"). מקור המילה הנו במילה היוונית ספונגוס שמשמעותה ספוג! גם חיים נחמן ביאליק עשה שימוש בשיריו במילה אספוג (במשקל אתרוג). שורש המילה ס.פ.ג הנו מן פעולת הספיגה של השמן אל תוך הסופגנייה.

סופגניות מתוקות
Credit: Pixabay

עובדה לא חשובה אבל מעניינת במיוחד על קרמבו

אחד המאכלים המתוקים והאהובים של החורף בישראל זה קרמבו. בישראל, נאכלים מדי שנה מיליונים רבים של קרמבואים בעונה אחת! ובכל יום ייצור, מיוצרים רק במפעלים של שטראוס (בלבד) מאות אלפי קרמבואים, אבל מסתבר שה״שוקולד״ אשר עוטף את הקרמבו שכולנו מכירים הוא בכלל לא שוקולד אמיתי. כן כן, אמיתי לגמרי, לא מדובר בשוקולד אלא תחליף בשם ״צימקאו״ אשר מכיל אחוזים נמוכים של קקאו מה שהופך את טעמו לעדין יותר.
בדיקה זריזה בויקיפדיה על צימיקאו גילתה לנו שבניגוד לשוקולד הרגיל אשר המכיל חמאת קקאו, תחליף הצימקאו מכיל בתוכו שומן-צמחי מוקשה ואבקת קקאו, ולכן הוא נחשב תחליף זול יותר המשמש בעיקר לקישוטים דמויי שוקולד, בישול, ואפייה זולים. הצימקאו אינו נקרא שוקולד כיוון שאינו מכיל חמאת קקאו. אז פעם הבאה כשאתם אוכלים עם חברים קרמבו ויש במקרה שתיקה מביכה, הנה לכם נושא שיחה שישבור את השקט ויגרום לכולם להרים גבה, למה לעזאזל אתם יודעים את השטויות האלה.

מסתבר ש'תפוז' זה בכלל ראשי תיבות של 'תפוח זהב'

הנה אנקדוטה פיקנטרית שבטוח יכולה לתפוס אנשים לא מוכנים, כולנו מקבלים את זה כמובן מאליו שקוראים לתפוז 'תפוז' ורובנו בכלל לא מודעים שהמילה תפוז היא ראשי תיבות. כשגיליתי את זה העמקתי טיפה בנושא כי זה היה לי מוזר לשמוע את זה, מדתבר שבראשית המאה ה-20 כונה פרי ההדר הכתום שכולנו מכירים בפי ראשוני המתיישבים "תפוח זהב", השם ניתן לו בהשראת הכתוב "תַּפּוּחֵי-זָהָב בְּמַשְׂכִּיּוֹת כָּסֶף" (משלי, כ"ה, י"א), למרות שבמקור הכוונה היתה בכלל  לתפוחים מלאכותיים שעשויים מזהב. בשנות ה-30 הציע הבלשן יצחק אבינרי לחדש את המילה המתארת את תפוח הזהב ולהפוך את ראשי התיבות שלה למילה החדשה (כלומר: לקרוא אותם ככתיבם).

תפוזים טריים
Credit: Pixabay

ידעתם שיש דבר כזה תות-אננס?

אנחנו חיים בתקופה הזויה שבה מרגיש שכל דבר יכול לקרות, כמו לדוגמה כיום ניתן לעשות שיבוטים גנטיים בין פירות וירקות. השילוב הבא אמנם נראה קצת מופרע אך באמת שאני מרגישה לא שלמה עד שאני אנסה אותו בעצמי. לפני כמה שנים יצרו הכלאה מעניינת בין שני פירות טעימים שאני אוהבת במיוחד, אני מדברת על הכלאה בין תות שדה ואננס. זה נשמע לא אמיתי אבל מוזמנים לבדוק בעצמכם את הערך של ה-Pineberry בויקיפדיה (אמיתי לגמרי) מדובר בתות בצבע לבן עם טעם של אננס. לצערי לא תראו אותו בתקופה הקרובה בישראל אך אפשר למצוא אותו בארה"ב, הולנד ובלגיה. הנה תמונה של הפרי המעניין הזה.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COTC Supplements® (@cotcsupplements)

עובדה אחרונה וחריפה במיוחד

מסתבר שכל הטבסקו שקיים בעולם מיוצר במפעל אחד ויחיד, שנמצא על אי בלב מיסיסיפי בלואיזיאינה. שם הרוטב (טבסקו) הוא סימן מסחרי רשום, ולאף מוצר מתחרה אסור ללהשתמש בשם הזה אלא רק בהגדרה של "רוטב חריף". מהסיבה הזו "טבסקו" הוא המותג המבוקש ביותר בשמו בתחום הרטבים.

Credit: Pixabay

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *